« terug

(Bij de tentoonstelling ‘Picknick / dem Herrgott nahe’, Machteld van Buren en B.C. Epker, Buro Leeuwarden, 23 januari t/m 6 maart 2005)

Archeologische potten, schedels en beenderen uit de collectie van het Fries Museum liggen tussen speelgoed en eigentijdse kledingstukken in een cirkel op de vloer van Buro Leeuwarden. De cirkel wordt omringd door op het eerste gezicht gewone mensen en kinderen. Maar ze houden stuk voor stuk een vuurwapen in hun handen. Het is het resultaat van een samenwerkingsexperiment tussen Machteld van Buren (1956) en B.C. Epker (1968).
Machteld van Buren en B.C. Epker maken tekeningen. Op grond van discussies en gesprekken ontstond het idee om samen te werken. Na een periode van meer dan een jaar is nu te zien in Buro Leeuwarden waar dat allemaal toe geleid heeft. Tot een artistieke samensmelting is het tussen de beide kunstenaars niet gekomen. Wel wordt duidelijk waar ze afzonderlijk voor staan. Om dat te laten zien, kozen ze als gemeenschappelijk thema ‘de plaats’.
Machteld van Buren verankerde haar werk in de geschiedenis van de plaats: Buro Leeuwarden als de dependance van het Fries Museum. Zij verbijzondert deze plaats door het te vullen met voorwerpen, 18de-eeuwse,  19de-eeuwse en eigentijdse voorwerpen. Haar cirkel verwijst naar de cirkels met gerangschikte elementen uit de natuur, die van de kunstenaar Richard Long. Natuur is bij Van Buren ingewisseld voor cultuur.

lees verder»