« terug

Geef ze de ruimte door Peter van Lier

(Bij de overzichtstentoonstelling van Machteld van Buren in Galerie De Meerse in Hoofddorp, 3 december 2005 t/m 4 januari 2006)

‘Geef ze de ruimte’, kan je door het hoofd schieten bij het zien van de vroege tekeningen van Machteld van Buren. Grote, kleurrijke portretten van Lassie, de collieheld uit de kinderfilms, en van kangoeroes. De honden lijken gevangen in hun eigen vacht, lange strengen hangen neerwaarts en liggen over de ondergrond gedrapeerd. De kangoeroes zijn onontwarbaar ingesnoerd in een kluwen van draden die als kleding om hen heen gewikkeld is. De statische dieren tonen zich als eenzame maar trotse gevangenen van de lege ruimte die hen omgeeft.
In een volgende serie grote tekeningen ondernemen geïsoleerde figuren een eerste poging om vrijelijk de omhullende ruimte te betreden. Opmerkelijk is dat hiervoor geen levende wezens zijn afgebeeld, maar levenloze poppen. Toch suggereren zij door hun houding beweging. We zien de poppen eerste aanzetten maken tot een soort ruimtewandeling, enkele suggereren zelfs een heuse sprong.
De poppen lijken een bevrijding van de eigen, beperkende vorm na te streven. Het is alsof Van Buren de poppen uit de vorm wil laten treden. Het ontsluiten van de ruimte is, zo bezien, haar eigenlijke doel. Maar om dat te bereiken moeten vorm en ruimte een nog nauwere relatie met elkaar aangaan, in elkaar verweven raken.

lees verder»